Sunday, June 19, 2011

Kami bersamamu PALESTIN

Perkongsian semasa, moga ianya bermanfaat ;)
DAN Sesungguhnya Perjuangan kita skrg ni sebenarnya adalah bukan sekadar utk membebaskan Palestin sahaja tetapi adalah utk selamatkan Al Quds atau lebih dikenal dengan nama Jerusalem..
Kenapa pentingNya AL-QUDS..??

1.Tempat Bersejarah bagi Nabi-Nabi sebelum Rasulullah SAW

Di sanalah Nabi Isa AS memulai sejarah hidupnya sejak dalam kandungan. Begitu pula dengan banyak nabi sebelumnya seperti Nabi Ibrahim AS
(Adz Dzariyaat 51:24 sampai ayat 28).
Boleh semak kat Al-Quran ^_^ :-

[1] (Ali Imran 3:37)
Maka Tuhannya menerimanya (sebagai nazar) dengan penerimaan yang baik, dan mendidiknya dengan pendidikan yang baik dan Allah menjadikan Zakariya pemeliharanya. Setiap Zakariya masuk untuk menemui Maryam di mihrab (Al Aqsa), ia dapati makanan di sisinya. Zakariya berkata: "Hai Maryam dari mana kamu memperoleh (makanan) ini?" Maryam menjawab: "Makanan itu dari sisi Allah." Sesungguhnya Allah memberi rezeki kepada siapa yang dikehendaki-Nya tanpa hisab
[2](Ali Imran 3:39) 
Kemudian Malaikat (Jibril) memanggil Zakariya, sedang ia tengah berdiri melakukan solat di mihrab(Al Aqsa) (katanya): "Sesungguhnya Allah menggembirakan kamu dengan kelahiran (seorang puteramu) Yahya, yang membenarkan kalimat (yang datang) dari Allah, menjadi ikutan, menahan diri (dari hawa nafsu) dan seorang Nabi termasuk keturunan orang-orang saleh."
[3](Al Israa 17:1)
Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsha yang telah Kami berkahi sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebagian dari tanda-tanda (kebesaran) Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

[4](Maryam 19:11)
Maka ia keluar dari mihrab(Al Aqsa) menuju kaumnya, lalu ia memberi isyarat kepada mereka; hendaklah kamu bertasbih di waktu pagi dan petang.

2.Tempat Bersejarah bagi Umat Islam

Al Aqsa adalah tempat bersejarah karena banyak nabi yang diturunkan di sana..

Masjid al-Aqsa dibangun oleh Nabi Adam AS 40 tahun setelah membangun Ka'bah di Mekah. Abu Dzar menyatakan: "Aku bertanya pada Rasulullah Allah tentang masjid pertama di Bumi, "Masjidil Haram (di Mekah)", Jawab Rasulullah SAW." Lalu apa? " Aku bertanya, "Masjid Al-Aqsa " jawab Rasulullah. " Dan berapa lama di antara mereka?" Aku bertanya, "Empat puluh tahun," jawab Nabi. Mesjid ini direnovasi untuk pertama kalinya oleh Nabi Yakub, dan kemudian untuk kedua kalinya oleh Nabi Daud AS. Bangunan ini diselesaikan oleh Nabi Sulaiman. Al Aqsa juga merupakan tempat yang dikaitkan dengan peristiwa Isra' Mi'raj sebagaimana disebutkan dalam Surat Al Israa' 17:1:
 "Maha Suci Allah, yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al Masjidil Haram ke Al Masjidil Aqsha yang telah Kami berkahi sekelilingnya ..."
Al Aqsa juga merupakan Qiblat pertama umat islam
  
3.Tempat Ibadah bagi Umat Islam

Nabi menetapkan pentingnya Al Aqsa sebagai tempat ibadah bagi kita umat islam..

Dalam sabda Rasulullah yang bermaksud: "Tidak sepatutnya (bersusah payah ) untuk keluar mengembara kecuali (mengunjungi) ketiga-tiga buah masjid iaitu: Masjid al-Haram, masjidku (Masjid al-Nabawi di Madinah ) dan Masjid al Aqsa." (Bukhari, Muslim dan Abu Dawud). 

Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Melakukan sekali sembahyang di dalam masjidku (Masjid al- Nabawi di Madinah ) ini adalah lebih baik daripada 1,000 kali sembahyang dalam masjid yang lain melainkan Masjidil Haram. 
Dan satu sembahyang di Masjidil Haram pula lebih afdal daripada 100,000 sembahyang di masjid-masjid yang lain." (Ahmad). 

Begitu juga terdapat hadis tentang kelebihan Masjid al-Aqsa, iaitu: "Sesungguhnya kelebihan sembahyang di masjid Baitul Maqdis (Masjid al-Aqsa) itu lebih afdal dalam masjid lain kecuali Masjid al-Haram dan Masjid al-Nabawi di Madinah dengan 500 sembahyang (yang dikerjakan di masjid-masjid yang lain)."   No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...